Persuitnodiging Inbraakpreventieplatform - 6 november 2018

Nationale enquête: emotionele gevolgen van een inbraak

Op dinsdag 6 november vindt de eerste persconferentie van het Inbraakpreventieplatform plaats. Het Inbraakpreventieplatform is een nieuw initiatief dat Belgen bewuster wil maken van de risico’s op, en de nasleep van, een woninginbraak. Hiervoor lanceert het platform tweejaarlijks een nationale enquête in samenwerking met iVOX, om het gedrag, de visie en de gevoelens van de Belg rond woninginbraken en inbraakpreventie in kaart te brengen. Zo wordt er niet enkel ingespeeld op de actualiteit, maar worden diverse aspecten van inbraakpreventie gericht naar de consument gecommuniceerd.  In het eerste onderzoek focust het platform hoofdzakelijk op de emotionele gevolgen van een woninginbraak. De resultaten worden in primeur bekendgemaakt tijdens de persconferentie.

Programma persevent

  • Onderzoeksresultaten enquête

Een woninginbraak heeft vaak een enorme impact op de slachtoffers. Het platform brengt aan de hand van de eerste enquête de emotionele gevolgen in kaart. De respondenten stonden hiervoor stil bij hun eigen leefwereld en die van vrienden, buren en familie.

Welke emotionele impact heeft een woninginbraak? Hoe lang blijft deze emotionele toestand bij de slachtoffers? Is er een verschil tussen mannen en vrouwen? Hoe veilig voelde het slachtoffer zich voor én na de inbraak? Welke veiligheidsmaatregelen zijn er als eerste getroffen na een inbraak?

Het onderzoek wordt uitgevoerd bij 1000 Belgen en is representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. Frédéric François, de voorzitter van het Inbraakpreventieplatform, maakt de resultaten tijdens het persevent bekend. Experts ter zake zullen de de bevindingen toelichten in een breder maatschappelijk kader. Meer informatie over de aanwezige sprekers volgt.

  • Lancering website

Het platform lanceert een website waarop een nieuwe inbraakpreventiecheck te vinden is. Met deze handige check ontdekt de bezoeker in enkele minuten hoe veilig de verschillende onderdelen van de eigen woning zijn en wat concreet te doen als het huis inbraakgevoelig blijkt. De site biedt ook een inkijk in de verschillende inbraakmethodes en geeft concrete oplossingen en tips voor beveiliging in, aan en om het huis. De bezoeker kan er ook zeer eenvoudig contactgegevens van de lokale inbraakpreventieadviseur vinden om een kosteloze audit van de woning te laten uitvoeren. De website brengt de burger daanaast in contact met de juiste personen voor advies of voor concrete oplossingen.

  • Activiteit: probeer zelf eens in te breken via de voordeur

Tijdens het persevent heeft u de mogelijkheid om zelf eens in de huid van een inbreker te kruipen. Met een kist vol gereedschap probeert u via één van de meest inbraakveilige deuren op de markt in te breken. Hoe lang duurt het voor u de deur openkrijgt? Benieuwd hoe een inbreker te werk gaat? Probeer het dan zeker zelf eens op 6 november.

Praktisch

Datum en tijdstip: 6 november om 15u

Locatie: Hörmann - Vrijheidweg 13, B-3700 Tongeren

Stuur een mail naar ad@twocents.be om u in te schrijven vóór 26 oktober 2018. 

 

Contacteer ons
Astrid Dupuis Project Manager, Two cents
Astrid Dupuis Project Manager, Two cents
Over Inbraakpreventieplatform

De vzw Inbraakpreventieplatform wil burgers bewuster maken van de risico’s op, en de nasleep van, een woninginbraak. Door middel van onderzoek creëert het platform gerichte input over hoe de Belg omgaat met de beveiliging van de woning, de verschillende onderdelen van de woning die extra aandacht vereisen en oplossingen om inbrekers buiten te houden. Deze resultaten worden gecommuniceerd om burgers zoveel mogelijk te sensibiliseren over de gevaren, risico’s en gevolgen van een woninginbraak, maar ook om bij te leren over de maatregelen die we zelf preventief in de woning kunnen nemen. In samenwerking met 1dagniet, Hörmann en Niko.

Inbraakpreventieplatform
Auguste Reyerslaan 2017
1030 Brussel